In English

Folkets lexikon      Om Folkets lexikon

Detta är ett engelsk-svenskt och svensk-engelskt lexikon som tillhör folket och utvidgas av oss alla tillsammans. Vem som helst kan slå upp i Folkets lexikon på webben, och det kommer alltid att vara gratis att göra det.

Om du vill se all information om ett ord ska du trycka på knappen Expandera allt. Istället för att göra detta varje gång kan du gå till Inställningar och klicka i att uppslagningsresultaten alltid ska expanderas.

Folkets lexikon är fritt. Både engelsk-svenska lexikonet och svensk-engelska lexikonet kan laddas ner i ett eget XML-format under Distributed Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license. Lexikonen finns också i det standardiserade formatet för lexikon XDXF: engelsk-svenska lexikonet och svensk-engelska lexikonet.

Lexikonet bygger ursprungligen på Lexins svensk-engelska och engelsk-svenska lexikon som tidigare getts ut av Språkrådet. Språkrådet har fortfarande hand om Lexin men har valt att inte längre tillgängliggöra svensk-engelska Lexin. Som ersättning har Viggo Kann och Joachim Hollman på Algoritmica HB utvecklat Folkets engelsk-svenska lexikon inom tre projekt stödda av Internetfonden, .SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Nu är projekten slut och Folkets lexikon utveckas bara till innehållet av Folket.

Du kan ge ditt bidrag till Folkets lexikon genom att bedöma översättningsförslag och andra förslag till ändringar och tillägg. När tillräckligt många personer har godkänt ett förslag läggs den automatiskt till i Folkets lexikon. Det går att utvidga och ändra lexikoninformationen med bland annat synonymer, definitioner, böjningsformer, sammansättningar och exempel. Slå då upp ordet och klicka på verktygssymbolen till höger om översättningen. Alla lämnade förslag kommer både att granskas automatiskt och att bedömas av andra användare innan de läggs in i Folkets lexikon.

Vidare har lexikonet utvidgats med två andra fria lexikonresurser: Folkets synonymlexikon och Saldo, Svenskt associationslexikon. I december 2021 las tyvärr webbtjänsten för Saldo ned av Göteborgs universitet.

Webbtjänsten för Folkets lexikon är utvecklad med GWT. Joel Sjöstrand har gjort webbgränssnittets grafiska element. De ursprungliga översättningsförslagen var huvudsakligen framtagna med automatiska språkteknologiska metoder av Sara Stymne och Lars Ahrenberg, NLPLab, Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet.

Folkets lexikon har sin hemvist på Skolan för elektroteknik och datavetenskap, KTH. Det är KTH som driver tjänsten. Innehållet i lexikonet ägs däremot inte av KTH utan av Folket. Tjänsten Folkets lexikon har ingen redaktion utan är gjord för att vara självgående. Om du trots detta vill lämna kommentarer på tjänsten kan du göra det till folkets-lexikon(à)kth.se (obs: byt ut (à) mot @), men vi har inte möjlighet att besvara några frågor. Den tekniska driften av Folkets lexikon utförs av IT-avdelningen på KTH.

Folkets lexikon kan anropas som en webbtjänst också, med uppslagsordet som en parameter. Så här ser till exempel URLen för en uppslagning av det engelska ordet bad ut (med rubriker på svenska):
http://folkets-lexikon.csc.kth.se/folkets/service?word=bad&lang=en&interface=sv
Möjliga parametervärden för lang är sv, en och both. Möjliga parametervärden för interface är sv och en.

Det finns statistik över användningen av Folkets lexikon.

Vi har också en liten lista med länkar till andra lexikon.

Slutrapporter för Internetfondstödda projekten 1, 2, 3.